2016. május 13., péntek

Érdemes Drónt venni Kickstarterről vagy IndieGoGo-n

Drón drone Zano Kickstarter
A csődbe ment Zano drón projekt

Szuper ígéretek, becsapott vevők

Nekem nem jutott volna eszembe, hogy közösségi finanszírozási oldalon Drónt vegyek, csak az egyik hwsw.hu-s cikkben olvastam arról, hogy hoppon maradtak a Zano drone vásárlók, fújhatják a pénzüket. Rákerestem hát a két nagy crowdfunding weboldalon a Kickstarter-en és az IndieGoGo- a drone szóra.
Meglepő, hogy milyen sokan gondolják úgy, hogy képesek működőképes csúcsminőségű Drón-repülőgépet építeni. Van ott negyeddollárosnál alig nagyobb méretű és hatalma tabletről irányítható is. Nem hagyták ki természetesen a VR szemüveges változatot és víz alatti búvárkodáshoz is gyártanának eszközt. A legtöbb drone repülő természetesen valójában egy quadrocopter és a sláger az okostelefonos irányíthatóság.

A Zano drón esete a hoppon maradt vásárlókkal

Elsősorban annak a Drón projektnek néztem utána, amelyről kiderült, hogy a megrendelt 15 ezer darabból csak 600-at postázott a gyártó és azok közül sem mindegyik működőképes. A cikk szerint a Torquing Group igazgatója már lemondott, a cég pedig szeretné felszámolni magát. A közösségi finanszírozás ellen szól, hogy ebben az esetben, hiába vállalt kvázi garanciát a cég az adományozók felé, a felszámolók nem is tervezik a kártalanításukat, mivel nem számítanak jogi értelembe vett befektetőknek.
A Zano drón projektje hatalmas siker volt. A maga idejében 2 hónap alatt gyűlt össze a pénz. A Kickstarter serint 2 335 119 font gyűlt össze, és 12 075-en rendeltek egy kis távirányítható repülőt.
Érdekes megemlíteni, hogy mintegy 140-en adományoztak 5-15 font között csak azért, hogy nevük felkerüljön a dicsőségfalra. A többiek 139 és 540 font között adományoztak, hogy az első között kaphassák meg a díszcsomagolásban érkező drone-t. A legdrágább csomagban 4 repülőt szállítottak volna és 12 hónapon keresztül ingyenes frissítés is járt a mobiltelefonos apphoz, amivel a drónt lehet irányíthatták.

Mit tud a ZANO?

A reklám szerint a szelfi droid HD felbontású fényképeket és videókat tud készíteni, amit WiFi-n keresztül továbbít Android vagy iOS platformra, amit azonnal meg is oszthatunk az interneten. Tehát egy online-közvetítő-drón-t kaphatnak az adományozók. A gyártó véleménye szerint a megvásárolt eszközzel azonnal, mindenféle gyakorlat nélkül tudunk profi képeket készíteni.
Repülő helikopter drone távirányítható
Khaki színben mindenki szeretne Drónt venni

Az ígért specifikáció

  • 6.5cm x 6.5 cm-es méret
  • MicroSD kártya
  • súly 55 gramm
  • 5 megapixel HD video camera
  • IR akadálykikerülés
  • Visszhang szonár és nagy pontosságú légnyomásmérő
  • 32bit 330DMIPS processzor
  • 802.11b/g/n 2.4GHz WIFI kapcsolat
  • 2w Class D Audio Amplifier
  • digital microphone
  • 8*8 pixeles előlapi kijelző, melyen ikonok jelenhetnek meg és vakuként is funkcionál
  • leszállófény
  • iOS and Android rendszerekkel kompatibilis
  • 10 - 15 perc intelligens repülésidő
  • 15 - 30 méteres érzékelési hatósugár
  • 45 km/h sebesség
Ehhez a valóban impozáns tulajdonság-cunamihoz jön még, hogy több színben, díszcsomagolásban is kapható a gép.
Ezt olvasva és az illusztrációkat nézve, nem csoda, hogy 45 nap alatt ilyen sokan adakoztak / vásároltak drónt. Most Facebook csoportban próbálnak valamit tenni a károsultak, hogy legalább a pénzük egy részét visszakapják.


Órával irányíthatod a Drónodat

Drón, pici helikopter rádiós távirányító óra
Síelés közben is követ a Drónod
Az Kickstarte közösségi finanszírozási oldalon találtam a FlyPro ExEagle nevű drónt, melyről a projekt kitalálói azt állítják, hogy a hozzá készített okosórával irányítható. A szükséges 100 ezer dollárból már 83 212 dollárt össze is gyűjtöttek, és még egy hónapig tart a szponzorvadászat.
Mivel ez a repülő eszköz már komolyabb kamerával rendelkezik, és egyedi a távirányító ötlete, a minimális összeg, amennyiért hozzájuthatunk egy ilyenhez 259 dollár, ami 45 százalékkal olcsóbb, mint a majdani bolti ára.

A masszív szerkezet még akár bizalomgerjesztő is lehetne, viszont az óra vastagága egyenesen riasztó. Az is furcsa, hogy az egyik fényképen egy kínai termékdíjjal reklámozzák a drónet, ami az én képzeletemben az olcsó bóvli kategória, bár tudjuk, hogy minden Kínában készül, csak a címke más rajtuk.
A specifikációban leírtak kicsit érthetetlenek, mert a Drón 5 ezer méter magasra tud emelkedni elméletben, miközben a hatósugara háromszáz méter. Persze GPS segítségével nyilvánvalóan elrepülhet ilyen magasságba, csak a 22 perces repülési idő nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy utána ne zuhanjon le. A gép a beépített szenzorainak köszönhetően kikerüli a tereptárgyakat.

Összességében nem tudom, hogy mi értelme, hogy egy böszmenagy órával irányítsam a drone-t, amikor az okostelefont is felcsatolhatom a karomra, amin még több funkció megjeleníthető. Annyi biztos, hogy úgy tűnik, hogy a szükséges összeg meglesz a projekt beindításához, várjuk, hogy mik lesznek a vásárlók tapasztalatai.

Micro drone mánia

Micro drone távirányítású helikopter bolt
A kis szerkezet nem bírhat el a nagy széllel
Az IndieGoGo oldalon több mint 3 millió dollárt adományoztak egy 72 grammos alig 15 centiméteres drón elkészítésére. A Micro Drone 3.0 projekt adományozói 3 ezer százalékkal többet adományoztak, mint amennyire a gyártáshoz szükség volt. Persze a nagy árbevételhez az is hozzátartozik, hogy volt 1300 dolláros csomag is. A repülő szerkezetet okostelefonnal lehet irányítani, és mindent tud, amit egy nagy drón is. A repülőt 3D nyomtatással készítik, és az extra csomagban az alkatrészek otthoni nyomtatásához szükséges tervrajzokat is mellékelik.

Bár az apró gépecske jó szórakozásnak tűnik, 8 perces repülési ideje nem túl izmos, viszont rendelhetünk hozzá, a telefonunkhoz megfelelő karton VR szemüveget a 3D élményért.
Az itt említett drónokon kívül, még rengeteget találhatunk ezeken a weboldalakon. Sajnos a kommenteket a legtöbb projektnél nem lehet elolvasni, csak a Zano az, amiről biztosan lehet tudni, hogy befuccsolt.  Ha találok olyan videókat és üzeneteket, amelyeket Kickstarter vagy IndieGoGo drónvásárlók osztottak meg, mindenképpen közzéteszem. Egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy közösségi finanszírozásban drónt venni csak saját felelősségre szabad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése